Marc Cornelissen

Gibson woestijn Australiƫ

Het doel is om in 1999 de gortdroge en 800 kilometer brede Gibsonwoestijn in Australiƫ te voet te doorkruisen.

De verschroeiende hitte, hoge zandduinen en het messcherpe woestijngras (spinifex) vragen te veel van het team. Tijdens de laatste testen aan de rand van de woestijn wordt duidelijk dat het expeditieconcept en de sturing van het team stevig bijgesteld moeten worden.

De vier geplande water- en voedseldepots zijn niet voldoende om een veilige doorsteek mogelijk te maken. Bovendien voelen de buitenlandse deelnemers zich ongemakkelijk in een expeditie die op losse schroeven staat en waarin zij medeverantwoordelijk worden gemaakt voor de oplossingen. De expeditieleiding grijpt alsnog in en de plannen worden bijgesteld.

Een van de buitenlandse deelnemers haakt nog voor vertrek af. Nadat de expeditie van start gaat, moet het basiskampteam alle zeilen bijzetten om de woestijnlopers tijdig van nieuwe voorraden te voorzien. Halverwege de expeditie stapt ook de enige vrouwelijke deelneemster uit. Na een tocht van 800 kilometer eindigt de expeditie drie mans sterk in Kintore, een Aboriginal nederzetting aan de rand van de woestijn.

Xpeditie Aarde: Deze expeditie maakt deel uit van de Origin Xpedition to the Source: een serie van vier expedities elk gebaseerd op één van de vier elementen: aarde, lucht, vuur en water.