Marc Cornelissen

Noordpool 1997

20 mei 1997 bereikte het eerste -en voorlopig laatste- Nederlandse team de Geografische Noordpool op eigen kracht.

Net terug van zijn mislukte expeditie naar de Magnetische Noordpool raakt Marc actief betrokken bij de organisatie van de eerste Nederlandse expeditie naar de Geografische Noordpool. Deze keer zijn de voorbereidingen niet alleen gericht op harde randvoorwaarden zoals een haast compromisloze uitrusting en een goede fysieke conditie. In een aantal sessies gaat het team dieper in op persoonlijke verwachtingen en ambities en bijvoorbeeld de vraag hoe leiderschap binnen de expeditie vormgegeven wordt.

Op 12 maart 1997, na meer dan een jaar intensieve voorbereiding, start de expeditie 5 man sterk vanaf Ward Hunt Island, het meest noordelijke punt van Canada. Het vijftal wordt vanuit een basiskamp in Resolute Bay ondersteund en nauwlettend in de gaten gehouden door drie medeteamleden: basiskampmanager Joost Cohensius, video-editor Manfred Poppenk en cameraman Bert Geeraets. Tijdens de eerste van twee bevoorradingen moet Cas van de Gevel wegens ernstige rugklachten helaas afhaken.

Edmond Öfner, Hans van der Meulen, Wilco van Rooijen en Marc Cornelissen zetten de tocht, die dan nog 52 dagen zal gaan duren, voort. De expeditie heeft een kleine 1100 kilometer over de ijskap afgelegd als zij op 20 mei 1997de magische 90° Noorderbreedte bereikt. Het team werd geconfronteerd met temperaturen van -46°C en open scheurend ijs. Tot het eind aan toe was het onduidelijk of de expeditie zou slagen.

De eindfase van de expeditie kenmerkte zich door een toenemende hoeveelheid open water. Door middel van drijvende sledes werden enorme watergeulen overgestoken.

 		

Noordpool0002_CR.jpg

Meer media