Marc Cornelissen

Duolezing als start van The Arctic Circle

Op woensdag 28 januari geef ik met André Kuipers een duo lezing voor het besloten netwerk De Kennissenclub. Samen geven we een kijk op de Aarde, het Arctische gebied en de uitdagingen en kansen die zich daar voordoen. Vanuit de ruimte en met de voeten op de grond ontvouwt zich een genuanceerd, verassend en inspirerend perspectief.

Het Noordpoolgebied is volop in verandering. Betere toegankelijkheid en toenemende geopolitieke belangen zijn het gevolg. Met welke toekomstscenario’s moeten we rekening houden? Hoe treft de volgende generatie de Noordpool aan en hoe brengen we ontwikkeling en bescherming met elkaar in evenwicht? Dit zijn thema’s waar het Wereld Natuur Fonds zich intensief mee bezig houdt. André en ik zijn respectievelijk WWF en WNF ambassadeurs en zullen die avond steun vragen en de leden van de Kennissenclub uitnodigen om onderdeel te worden van de ‘The Arctic Circle’. Door lid te worden en een bijdrage te leveren wordt een uniek en waardevol beschermings- en onderzoeksprogramma mogelijk gemaakt.

TAC logo webstory.jpg

 ‘The Arctic Circle’ richt zich het komende jaar op het ondersteunen en mogelijk maken van drie activiteiten. In Rusland steunen we een natuurbeschermingsprogramma waarmee dodelijke ontmoetingen tussen mens en ijsbeer voorkomen worden. In Spitsbergen volgen wetenschappers ijsberen met behulp van satellietzenders. Hiermee wordt in kaart gebracht hoe ijsberen in gedrag en gezondheid reageren op veranderingen in hun leefomgeving. Voor het derde en wellicht meest uitdagende programma ga ik binnenkort het ijs op in Arctische Canada met Philip de Roo en Canadese wetenschappers.

Terwijl grote delen van de Noordpool steeds minder zeeijs bedekking hebben, is dit de regio waar het ijs het meest toekomstbestendig lijkt. Reden genoeg om de ijscondities te blijven monitoren en nu alvast voor te sorteren op een bijzondere status en bescherming van dit gebied, de zogenaamde ‘Last Ice Area’. Om dit voor elkaar te gaan krijgen heeft het Wereld Natuur Fonds goede wetenschappelijke data nodig. De expeditie vertrekt midden maart en is straks onder andere te volgen op www.coldfacts.org en de Nederlandse website van National Geographic.

Reageer ook

Reacties

 		

Marc's CV


1993 – Eerste poolexpeditie in Noord-Canada
1996 – Magnetische Noordpool
1997 – Geografische Noordpool op ski’s
1998 – Archeologische expeditie Peru
1999 – Voettocht door de Gibson Woestijn
2000 – Initiator 'Xpedition Cool'
2000/01 Geografische Zuidpool op ski’s
2002 – Presentator ‘Missie Antarctica’
2004 – Expeditieleider ‘Last Degree’ 
2005 – Expeditieleider ‘Pole Track’
2005/08 – ‘Ben & Jerry’s Climate Change College’
2006/08 – Initiator ‘Klimaatreporters’.
2007 – Bedenker onderwijsplatform ‘Keep it Cool’
2007 – Mede-organisator 'Noordpool FM'
2007 – Presentator ‘Expeditie Broeikaswereld’
2007 – Medeoprichter ‘icentials bv’
2008 – ‘Voyage for the Future’
2008 – Presentator ‘Surviving Nature’
2009 – Baffin Island ski-expeditie
2009 – Woordvoerder goede doelen bij klimaattop
2010 – Expeditieleider ‘Last Degree’
2011 – Mede-initiatiefnemer ‘Missie Sila’
2011 – ‘Cold Facts’, platform voor polair onderzoek

Download hier zijn volledige CV uit het boek
'Zuiver Noord'.