Marc Cornelissen

Leiderschap in Groenland

Samen met Jan van Betten van ‘Nudge’ sprak ik al lange tijd over een bijzonder programma in Groenland. Uiteindelijk mondde dat uit in de ‘Nudge Leadership Challenge’. Dit is weer typisch zo’n programma waarvan je de contouren in een middag op papier zet. Maar dan….

Aan leuk ideeën vaak geen gebrek. Maar dan… Wat komt er bij kijken om het werkelijkheid te maken? Waarom doen we het eigenlijk en past de vorm (waar we zo snel verliefd op worden) wel bij de inhoud? Het afgelopen jaar is er keihard gewerkt door een steeds groter wordende groep die zich heeft laten infecteren met een inspirerende gedachte.

Natuurlijk zijn de deelnemers tot het bot gemotiveerd maar dat geldt zeker ook voor hen die vaak onzichtbaar zijn. Noeste arbeid achter de schermen. Niet uit op publiekelijke erkenning en een podium maar zeer intrinsiek gedreven. Dat is ook leiderschap; het thema waar we het veel over gaan hebben in Groenland. Dicht bij je drijfveren blijven en voorzien in datgene wat nodig is om te realiseren wat jij belangrijk vindt en nodig acht.

In dat kader is mijn stelling; Leiderschap is voor-zien. Zie vooruit, weet wat nodig is en voorzie in die dingen die bijdragen aan de realisatie daarvan. En een belangrijk inzicht daarbij is dat je echt grote dingen nooit alleen doet. Zorg dus ook voor een verdomd goede en aanstekelijke visie. Het gaat niet om jou maar de mensen die je in beweging brengt. Beste winaars van de Leadership Challenge: the floor is yours. Geniet van de ervaring maar maak ‘m vooral ook echt waardevol door jullie gezamenlijke campagne kracht bij te zetten.

Reageer ook

Reacties

Kritiek mag toch wel, nadenken is goed, vragen stellen toont kwetsbaarheid.

   06-04-2013 | 15:42:35    

Dat bedoel ik nu net inderdaad, het gaat niet altijd om sterk te zijn, het gaat om zoals je bent, leider of volger, met allebei is niets mis!!!!

Maar vaak worden dit soort expedities niet uit eigen "privezak" betaald, de "volgers"werken zich te pletter om de "leiders" hun verzetje te gunnen.

Maar het blijft altijd een geweldige ervaring om je spoor te trekken in een gebied waar bijna niemand komt en grenzen te verleggen.
Ik bedoel gewoon er wordt te veel geouwehoert over leiderschap, zo kwam ik ook bij jou terecht via google, er lopen nu zoveel aankomende leiders in de rondte in de natuur, dat het over de top gaat omdat het iets te veel naar de commerciele kant dreigt te gaan.

Maar ok, natuurlijk, wat je doet vind ik top, maar leiderschap ontwikkelen enz. kom op, maak het niet interessanter.Super ervaring voor een ieder, maar leider....
Marten

Jammer

   06-04-2013 | 08:50:28    

Dag Marten,
Je begint met “Ik vraag me werkelijk af…”. Uit je reactie maak ik op dat jij je weinig afvraagt. Je sluit namelijk af met een vileine stellingname. Dat mag. Je had ook de open vraag kunnen stellen: waarom denk je dat deze programma’s zinvol en legitiem zijn? Jammer, dat was sterker geweest.

Marc Cornelissen

Marc Cornelissen

Meubekmaker

   05-04-2013 | 19:38:41    

Ik vraag me werkelijk af,of er zoveel behoefte is aan "leiders" die denken dat ze na een verblijf, onder en boven de pool circels ,zoveel meer kunnen worden.
Laat ze eerst meer mens worden,dan carierre, maar nee de noord en zuidpool trekt.
Vreemd, vaak begint afzien te laat, kijk beter naar jezelf, leider ben je, laat je niet verleiden door een aantal nep expedities die "iets"van je kunnen maken.

Groeten Marten
Marten Hibma

 		

Marc's CV


1993 – Eerste poolexpeditie in Noord-Canada
1996 – Magnetische Noordpool
1997 – Geografische Noordpool op ski’s
1998 – Archeologische expeditie Peru
1999 – Voettocht door de Gibson Woestijn
2000 – Initiator 'Xpedition Cool'
2000/01 Geografische Zuidpool op ski’s
2002 – Presentator ‘Missie Antarctica’
2004 – Expeditieleider ‘Last Degree’ 
2005 – Expeditieleider ‘Pole Track’
2005/08 – ‘Ben & Jerry’s Climate Change College’
2006/08 – Initiator ‘Klimaatreporters’.
2007 – Bedenker onderwijsplatform ‘Keep it Cool’
2007 – Mede-organisator 'Noordpool FM'
2007 – Presentator ‘Expeditie Broeikaswereld’
2007 – Medeoprichter ‘icentials bv’
2008 – ‘Voyage for the Future’
2008 – Presentator ‘Surviving Nature’
2009 – Baffin Island ski-expeditie
2009 – Woordvoerder goede doelen bij klimaattop
2010 – Expeditieleider ‘Last Degree’
2011 – Mede-initiatiefnemer ‘Missie Sila’
2011 – ‘Cold Facts’, platform voor polair onderzoek

Download hier zijn volledige CV uit het boek
'Zuiver Noord'.