Marc Cornelissen

Amundsen 100 jaar geleden op de Geografische Zuidpool

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen met zijn team de Geografische Zuidpool bereikte. Hij bleef daarmee de Engelsman Robert Falcon Scott 35 dagen voor. Bieden waren in een felle, heroïsche strijd verwikkeld. Op deze historische dag kijk ik (in alle bescheidenheid) kort terug op mijn eigen ervaringen.

Op 10 november 2000 vertrekken Wilco van Rooijen en ik voor een bijna 2300 kilometer lange expeditie over de ijskap van Antarctica. Net als onze voorgangers Amundsen en Scott zijn wij van plan op eigen kracht naar de Geografische Zuidpool te reizen en terug te keren naar de het startpunt van de expeditie.

Binnen enkele dagen wordt duidelijk dat we ondanks enorme inspanning onvoldoende progressie maken om binnen de beschikbare tijd Geografische Zuidpool te bereiken, laat staan tijdig terug te keren naar Patriot Hills. Op dag 4 van de expeditie neemt Wilco een video-interview met mij af. Na dit interview zien we onder ogen dat het tijd is om te heroverwegen en moeilijke keuzes te maken. In een depot laten we een deel van onze uitrusting en voeding achter om lichter en dus sneller te kunnen reizen. (Tot hier gaat de video.)

We weten zo tot grotere dagafstanden te komen maar deze zijn vooralsnog onvoldoende.
Dan wordt duidelijk dat onze sledes te smalle glijvlakken hebben en daardoor te weinig glijvermogen hebben in de zandachtige sneeuwlaag. Dat probleem weten we op te lossen door onze tweede paar ski’s onder de sledes te monteren. Met deze creatieve ingreep creëren we perspectief op missie die kan slagen.

Vanaf dat moment gaan we te werk langs een nieuwe planning met nog hogere dagafstanden (minimaal 25 kilometer per dag). Die dwingen we af door een ijzeren discipline. Op 27 december, 48 dagen na vertrek, arriveren wij alsnog op de Geografische Zuidpool.

Wilco van Rooijen en ik zijn vanaf die dag de eerste Nederlanders die zowel de Geografische Noord- als de Zuidpool op eigen kracht wisten te bereiken. Op de Zuidpool staan we voor de uitdaging om in minder dan 24 dagen tijd terug te keren naar het startpunt. (Geen makkelijke opgave omdat we op de heenweg behoorlijk zijn ingeteerd op onze reserves. Beiden zijn we ruim 13 kilo afgevallen.) Ook daarin zullen we uiteindelijk slagen door de inzet van vliegers waarmee we zelfs afstanden van meer dan 100 kilometer per etmaal weten af te leggen.

Reageer ook





Reacties

 		

Marc's CV


1993 – Eerste poolexpeditie in Noord-Canada
1996 – Magnetische Noordpool
1997 – Geografische Noordpool op ski’s
1998 – Archeologische expeditie Peru
1999 – Voettocht door de Gibson Woestijn
2000 – Initiator 'Xpedition Cool'
2000/01 Geografische Zuidpool op ski’s
2002 – Presentator ‘Missie Antarctica’
2004 – Expeditieleider ‘Last Degree’ 
2005 – Expeditieleider ‘Pole Track’
2005/08 – ‘Ben & Jerry’s Climate Change College’
2006/08 – Initiator ‘Klimaatreporters’.
2007 – Bedenker onderwijsplatform ‘Keep it Cool’
2007 – Mede-organisator 'Noordpool FM'
2007 – Presentator ‘Expeditie Broeikaswereld’
2007 – Medeoprichter ‘icentials bv’
2008 – ‘Voyage for the Future’
2008 – Presentator ‘Surviving Nature’
2009 – Baffin Island ski-expeditie
2009 – Woordvoerder goede doelen bij klimaattop
2010 – Expeditieleider ‘Last Degree’
2011 – Mede-initiatiefnemer ‘Missie Sila’
2011 – ‘Cold Facts’, platform voor polair onderzoek

Download hier zijn volledige CV uit het boek
'Zuiver Noord'.