Marc Cornelissen

Zuidpool 2000-2001

In de Antarctische zomer van 2000-2001 maakte Marc samen met Wilco van Rooijen een bijna 2300 kilometer lange, onbevoorraadde expeditie.

Op 10 november 2000 starten Marc Cornelissen en Wilco van Rooijen hun 2300 kilometer lange expeditie over de ijskap van Antarctica; 's werelds grootste zoetwatervoorraad. Net als hun voorgangers Amundsen en Scott zijn zij van plan op eigen kracht naar de Zuidpool te reizen én terug te keren naar de basis van waaruit zij vertrekken.

Nog geen 100 kilometer van het startpunt verwijdert, wordt duidelijk dat de traag vorderende expeditie geen schijn van kans heeft. Met de tot dan toe gerealiseerde dagafstanden zal de Zuidpool niet tijdig bereikt worden. Laat staan dat er kans is voor het sluiten van de zomerbasis Patriot Hills op eigen kracht terug te keren. Op wonderlijke wijze weet het duo het tij echter te keren. Ter plekke worden ingrijpende beslissingen over de strategie genomen en worden technische wijzigingen aan de sledes doorgevoerd.

Op 27 december, 48 dagen na vertrek, arriveren zij alsnog op de Zuidpool. Marc Cornelissen en Wilco van Rooijen zijn vanaf die dag de eerste Nederlanders die zowel de Noord- als de Zuidpool op eigen kracht wisten te bereiken. Op dat moment kunnen wereldwijd nog geen 20 mensen deze claim maken. Op de Zuidpool staat de expeditie voor de uitdaging om in minder dan 24 dagen tijd terug te keren naar het startpunt. De snelheid zal dus gemiddeld twee keer zo hoog moeten liggen als op de heenweg. Ook daarin zal de expeditie uiteindelijk slagen door de inzet van vliegers waarmee afstanden van meer dan 100 kilometer per etmaal worden afgelegd!

Tijdens deze expeditie worden de deelnemers volledig teruggeworpen op hun wil om te slagen en het vermogen om de strategie aan te passen. De expeditie kent talloze momenten waarbij succes buiten bereik lijkt te liggen en Antarctica onverbiddelijk haar wetten oplegt.

Xpedition Water: Deze expeditie maakt deel uit van de Origin Xpedition to the Source: een serie van vier expedities elk gebaseerd op één van de vier elementen: aarde, lucht, vuur en water.